PL / EN

Wydanie I, Warszawa 2011

Publikacja poświęcona jest zasadom prawidłowego odżywiania i „higieny” życia codziennego osób z zespołem Downa. Obok informacji medycznych dotyczących otyłości, jej przyczyn i skutków, można w niej znaleźć zalecenia jak sterować odżywianiem, a także dietetyczne przepisy oraz wiadomości o tym, jaki rodzaj fizycznej aktywności preferować. Autorką większości rozdziałów jest dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, zaś zagadnienia medyczne związane z nadwagą i otyłością opisali lekarze z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierską i Jolanta Wierzba.

 

 

 

Spis treści:

tytuł

autor

str.

 

 

Wstęp

Otyłość a zespół Downa

Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierska, Jolanta Wierzba

5

 

 

Rozdział I

Otyłość. Problem dużej wagi

Agnieszka Jarosz

11

 

 

Rozdział II

Jedzenie na 5

Agnieszka Jarosz

17

 

 

Rozdział III

Mniej, więcej, czyli o efekcie

jo- jo

Agnieszka Jarosz

21

 

 

Rozdział IV

Tajemnice piramidy

Agnieszka Jarosz

25

 

 

Rozdział V

Zalecenia dietetyczne na co dzień

Agnieszka Jarosz, Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierska, Jolanta Wierzba

45

 

 

Koszt książki 10,00 zł.

Książka dostępna w księgarni Stowarzyszenia

http://www.ksiegarniabk.pl/

lub pod  adresem mailowym

amarczak@bardziejkochani.pl