Wydanie I, Warszawa 2011

Publikacja poświęcona jest zasadom prawidłowego odżywiania i „higieny” życia codziennego osób z zespołem Downa. Obok informacji medycznych dotyczących otyłości, jej przyczyn i skutków, można w niej znaleźć zalecenia jak sterować odżywianiem, a także dietetyczne przepisy oraz wiadomości o tym, jaki rodzaj fizycznej aktywności preferować. Autorką większości rozdziałów jest dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, zaś zagadnienia medyczne związane z nadwagą i otyłością opisali lekarze z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierską i Jolanta Wierzba.
Spis treści:
tytuł | autor | str. |
| ||
Wstęp Otyłość a zespół Downa | Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierska, Jolanta Wierzba | 5 |
| ||
Rozdział I Otyłość. Problem dużej wagi | Agnieszka Jarosz | 11 |
| ||
Rozdział II Jedzenie na 5 | Agnieszka Jarosz | 17 |
| ||
Rozdział III Mniej, więcej, czyli o efekcie jo- jo | Agnieszka Jarosz | 21 |
| ||
Rozdział IV Tajemnice piramidy | Agnieszka Jarosz | 25 |
| ||
Rozdział V Zalecenia dietetyczne na co dzień | Agnieszka Jarosz, Katarzyna Sielachowicz, Beata Sztangierska, Jolanta Wierzba | 45 |
|
Koszt książki 10,00 zł.
Książka dostępna w księgarni Stowarzyszenia
lub pod adresem mailowym